Gujawa o zapachu truskawek

Gujawa jest krzewem lub małym drzewkiem owocowym do uprawy w pojemniku. Roślina ta ma błyszczące liście, pachnące kwiaty i owoce o zapachu truskawki. Jest wytrzymała na suszę i jesienne przymrozki, dorasta do 1. 5m wysokości, jest odporna na choroby i owocuje kilka razy w roku. Poza tym łatwo się ją uprawia i żyje bardzo długo. W Polsce rośliny osiągają od 20 do 30 cm i są hodowane przede wszystkim w doniczkach.

Gujawa truskawkowa

Gujawa truskawkowa, o której tutaj jest mowa, pochodzi z Brazylii i Urugwaju. To małe drzewo mierzące od 2 do 12 m wysokości. Miąższ jego owoców jest biały, słodko-kwaśny i zapachem przypomina polskie truskawki. Owoce są spożywane lub przetwarzane na galaretki, desery, napoje. Mogą być przechowywane w chłodni jedynie 3-4 dni.

Najpopularniejszym gatunkiem gujawy jest gujawa właściwa, która pochodzi z Peru i Kolumbii oraz rośnie na Filipinach. Stamtąd właśnie przedostała się do Indii, gdzie obecnie jest czwartym z najbardziej popularnych, uprawianych owoców. Przed wiekami gujawa była wykorzystywana przez Indian Ameryki Środkowej i Południowej. Współcześnie uprawiana jest w ponad 50 krajach, także na wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Afryce, Australii, w południowych stanach USA, na Hawajach i na Kubie. W niektórych krajach, jak na przykład Fidżi, zdziczała gujawa stała się nawet bardzo uciążliwym chwastem.

Ale mimo wszystko, gujawa truskawkowa jest tropikalnym odpowiednikiem naszego najważniejszego europejskiego owocu, jakim jest jabłko.