Chiński trunek podbija świat
Przygotowanie wina ryżowego to wyjątkowo łatwe zadanie, dlatego zaleca się, aby osoby, który nigdy wcześniej nie pasjonowały się produkcją domowego wina zaczęły właśnie od takiej opcji. Warto przede wszystkim podkreślić, że wino na bazie ryżu to tak naprawdę mnóstwo możliwości i zaskakujących walorów smakowych. Uzyskany w procesie fermentacji smak ryżu jest czymś absolutnie niepowtarzalnym. Delikatność i wyważony smak na ogół zachwycają koneserów, którzy doceniają ten niezwykły trunek. Wbrew pozorom wino ryżowe jest dosyć orzeźwiającym winem, które fantastycznie sprawdzi się w cieplejsze dni jako dodatek do obiadu lub wieczornego posiłku. Jest delikatne i nie zdominuje w żaden sposób smaku potraw. Wino ryżowe to tradycyjny trunek w krajach azjatyckich, który coraz częściej doceniany jest również na pozostałych kontynentach. Jak to z reguł bywa, jego przygotowanie różni się nieco w poszczególnych regionach. Najpopularniejszym wariantem jest wino wywodzące się z Chin. Jego przygotowanie nie nastręcza żadnych kłopotów. Efekty jednocześnie zachwycają i inspirują do dalszego eksperymentowania winiarskiego.
Jak przygotować najlepsze wino ryżowe?
Tradycyjne wino z ryżu przepisy nie zawiera więcej alkoholu niż 20%. W Chinach znane jest od tysięcy lat i niemal od tego czasu było i jest modyfikowane w miarę potrzeb i oczekiwań amatorów wina. Tradycyjne wino ryżowe powstaje jednak niezmiennie w takiej samej formie. Do przygotowania potrzebujemy ryż, który należy umieścić w pojemniku fermentacyjnym i zalać odpowiednią ilością wody z cukrem. Wodę należy wlać do ryżu, a następnie dodać określoną ilością drożdży, które powinno się delikatnie wymieszać z powstałą miksturą. Po dwóch miesiącach należy wino przecedzić i wlać do mniejszych butelek, gdzie będzie mogło spokojnie leżakować. Wiele osób dodaje do wina ryżowego odrobinę kurkumy, aby nieco wzmocnić jego kolor. W niektórych przepisach znajdziemy również zalecenie, aby dodać odrobinę kwasku cytrynowego (gdy należymy do osób, które przepadają za nieco kwaśnymi winami) oraz czarnego pieprzu, który nada trunkowi fantastycznej pikantności. Wino ryżowe to jedynie baza i ostateczny smak faktycznie zależy od użytych dodatków. Warto eksperymentować w poszukiwaniu swojego smaku.