Szczaw krwisty Bloody Dock (Rumex) jest rośliną wieloletnią, która w odmianie Bloody Dock wyróżnia się dekoracyjnymi liśćmi. Można uprawiać ją zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Doskonale nadaje się do różnych dań.
Szczaw zalicza się do rodziny rdestowatych. Wiele z jego gatunków zalicza się do chwastów, ale niektóre są stosowane jako warzywo. Rośliny z tego rodzaju spotykane są niemal na całym świecie. Szczaw krwisty Bloody Dock ma formę zwartych kęp z zielonymi liśćmi z bordowym unerwieniem. W warunkach naturalnych w Polsce występuje w wilgotnych lasach, zaroślach i na przydrożach.
Zastosowanie
Liście zawierające kwas szczawiowy są jadalne. Głównie stosowane są do przyrządzania sałatek i zup. Ze względu na jego zawartość szczawiu nie należy spożywać w zbyt dużych ilościach.
Uprawa
Nasiona szczawiu wysiewa się w okresie od kwietnia do czerwca do gruntu w rzędach co około 50 centymetrów. Wschody przy temperaturze od 20 do 26 stopni Celsjusza następują po około 2-3 tygodniach. Roślinę należy następnie rozsadzić w rozstawie 50×50 centymetrów. Szczaw nie wymaga specjalnej gleby, dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych.