Czarna sól cypryjska produkowana jest w procesie odparowywania na wybrzeżach Cypru. Zawiera związki naturalnego węgla drzewnego i jest doskonała dla osób, które cierpią z powodu problemów z układem pokarmowym. Czarna sól w płatkach ma intensywny kolor i osobliwy kształt – każde ziarenko przypomina małą piramidkę. Sól ta jest delikatna, poprawia smak każdej potrawy i nadaje się do przyprawiania ryb, frytek jak i wszelkiego rodzaju mięs. Choć nazywa się ją czarną solą, tak naprawdę produkt ma kolor szaro-fioletowy. To niecodzienna przyprawa w kuchni, po którą chętnie sięgają wegetarianie i weganie.
Czarna sól z Cypru w płatkach
Czarna sól z Cypru udowadnia, że sól nie musi być biała – w zależności od tego skąd pochodzi, jak powstała i jakie domieszki minerałów posiada może mieć różne barwy – od białej, poprzez żółtą, po czerwoną, różową i fioletową, aż po czarną. W przyrodzie istnieje kilkadziesiąt odmian soli, które zmieniają kolor pod wpływem zawartych w niej pierwiastków. Czarna sól w płatkach to morska, wędzona odmiana czarnej soli z Cypru, przeznaczona do gotowania lub posypywania gotowych potraw, aby wydobyć pełnię ich smaku. Sól ta jest rozpoznawana i doceniana na całym świecie ze względu na wysoką jakość, tradycję, smak i wyjątkową teksturę. Poszukiwana przez tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie się i doceniają wysoką jakość produktów. Jest produktem naturalnym, który zatrzymuje wartościowe składniki wody morskiej, tak jak magnez i wapń.