Fasola Goldstern to fasola szparagowa, o mniejszych wymiarach – karłowa. Zaliczana do odmian wczesnych. Wyróżniają ją intensywnie żółte strąki, bez włókien. Jest odporna na choroby i plenna.
Roślina jednoroczna, należąca do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawiana jest w wielu regionach świata. Stosowana jako warzywo – zawiera wiele wartościowych składników odżywczych i dużo białka. Jej długie strąki zawierają małe fasolki – jada się je w całości.
Zastosowanie
Fasolka szparagowa nadaje się do bezpośredniego spożycia po ugotowaniu. Wyśmienita z odrobiną masła i bułki tartej, a także jako składnik zup lub dań warzywnych i mięsnych. Nadaje się także do mrożenia i konserwowania.
Uprawa
Fasola szparagowa Goldstern uprawiana jest z nasion. Wysiew do gruntu wykonuje się od połowy maja w odstępach co 2-3 tygodnie aż do połowy lipca. Należy zachować rozstaw około 35-45×7-10 centymetrów. Najlepiej rośnie na glebach bogatych w próchnicę, żyznych, przepuszczalnych i ciepłych.