Zioła z Toskanii – zioła toskańskie

Bajeczna włoska Toskania zachwyca od dawien dawna. Ten niezwykle urokliwy region to kraina historyczna, znajduje się w środkowych Włoszech, a położony jest w pięknych w Apeninach Północnych, które kłaniają się morzom: Liguryjskiemu i Tyrreńskiemu.

Zioła toskańskie

Zioła toskańskie pachną więc słoneczną Italią. Jest to wyjątkowa mieszanka przypraw. Ma ona wiele oryginalnych możliwości i zastosowań. Składa się z dojrzałych w słońcu, włoskich pomidorów, aromatycznego czosnku, specyficznych ziół i soli. Przyprawę można używać jako dodatek do dań w postaci suchej. Można też z niej zrobić smaczną pastę. Są to idealnie skomponowane zioła, które pasują do potraw kuchni włoskiej. Doskonale wkomponują się w smak bruschetty, przystawek czy wyjątkowych sosów do makaronu. Poza tym można je stosować jako smaczną przyprawę do świeżych sałatek. Pasują też do mięsa, ryb, jak również do świeżych serów oraz oryginalnych smarowideł na chleb. Zioła, jako gotowa mieszanka zawierają w swoim składzie płatki pomidorowe, sól jodowaną, aromatyczną bazylię, dodatkowo czosnek, pachnące oregano, cebulę i zieloną pietruszkę.