W ostatnich latach coraz więcej osób sięga po tradycyjne przepisy na produkcję wędlin w warunkach domowych. W sklepach pojawiają się olbrzymie ilości produktów o różnej jakości, bardzo często mających w składzie duże ilości konserwantów takich, jak azotyny, które nie tylko zachowują dłużej świeżość mięsa, ale też odpowiadają za jego czerwony kolor. Dlatego jeśli dysponujemy tylko czasem i chęciami, możemy pokusić się o przygotowywanie własnych szynek – nie wymaga to wielkich umiejętności kulinarnych. Potrzebne będzie tylko trochę cierpliwość. Jeśli rozsmakujemy się we własnych produktach, można nawet pomyśleć o przydomowej wędzarni.
Szynka w siatce. Jak przygotowywać wędliny samodzielnie?
Dla osób, które nie mają czasu, poleca się kupowanie produktów już wstępnie przygotowanych. Należy do nich na przykład szynka w siatce, którą wystarczy tylko ugotować. Osoby o większym zacięciu mogą kupić surową szynkę, ugotować ją w wywarze z ziół, następnie przeprowadzić proces peklowania. Trwa on około 10 dni. Później produkt wędzi się i na sam koniec gotuje.
Na początku wydaje się to skomplikowane, jednak z nabraniem wprawy, staje się proste i mało pracochłonne. A efekt finalny – przekroczy wszystko, co możemy kupić w zwykłym markecie.