Groch cukrowy Iłówiecki

Groch cukrowy Iłówiecki jest odmianą średniowczesną, bardzo dobrze plenną, która wyśmienicie sprawdza się w uprawie amatorskiej. Nie ma wyściółki pergaminowej, dlatego po ugotowaniu może być także spożywany w całości – razem ze strąkiem.

Roślina jest średniowysoka, zwarta, nie rozgałęzia się za mocno. Osiąga do około 75 centymetrów. Jej strąki są proste, krótkie, mają po około 5-6 centymetrów. Charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby. Jest wrażliwa na brak światła, dlatego nie należy sadzić jej w miejscach zacienionych.

Zastosowanie

Groch cukrowy Iłówiecki jest słodki i smaczny. Dobrze nadaje się do różnych dań, a także do jedzenia samodzielnie, prosto z krzaczka. Strąki mogą być podawane w całości. Można go także zamrozić.

Uprawa

Wysiew nasion przeprowadzić bezpośrednio do gruntu pod koniec marca do połowy kwietnia. Nasiona umieścić na głębokości 2-3 centymetrów punktowo, co 3-4 centymetry. Zachować rozstaw między rzędami na 20-30 centymetrów. Najlepiej rozwija się w miejscach nasłonecznionych i na glebach żyznych. Największe plony daje w drugim roku i po zastosowaniu obornika.