Polska od dawna słynie z wysokiej jakości wędlin, produkowanych w licznych zakładach (np. zakład mięsny Smolarek), rozsianych po całym kraju. Wytwarzane w nich artykuły spożywcze odznaczają się wielką różnorodnością rodzajów i smaków. Lokalni wytwórcy tacy, jak wspomniany Smolarek Milicz, dostarczają wiele produktów do sklepów. W jaki sposób możemy zadbać o to, żeby wybrać te, które będą bezpieczne dla naszego zdrowia?
Zakład mięsny Smolarek Milicz. Co powinny mieć w składzie dobre wędliny?
Najlepiej kupować wędlin od zaufanych producentów, którzy wytwarzają wyłącznie z naturalnych składników według tradycyjnych receptur. Przyjrzyjmy się zakładom w naszej okolicy (np. Smolarek Kościan) – jakie normy spełniają. Warto dokładnie czytać etykiety. Skład produktu powinien być jak najkrótszy – opierać się na mięsie i przyprawach. Ewentualnie dopuszczalne jest pojawienie się minimalnych ilości konserwantów takich, jak azotyny, które zachowują trwałość produktu i nadają mu charakterystycznego koloru. Należy uważać na zbyt dużą zawartość tego typu substancji, gdyż mogą powodować alergię oraz problemy z układem pokarmowym.
Dbajmy o zdrowie swoje i rodziny. Dokładnie sprawdzajmy składy kupowanych produktów.