Boże Narodzenie przesycone jest wieloma tradycjami kulinarnymi, które warto zachowywać, czasami wzbogacając o nowe elementy smakowe. Do aromatycznych zwyczajów należy przede wszystkim gotowanie szynki, z której woda będzie też idealna do wykorzystania jako podstawa do barszczu.
Szynka parzona wędzona – podstawowy przepis
Przepis jest niezmiernie prosty i każdy poradzi sobie z nim bez problemu. Będziemy potrzebować: wędzoną szynkę, ziele angielskie, główkę czosnku, liście laurowe, 1 cebulę, sól.
Jak ugotować szynkę? Mięso zalewamy wrzątkiem tak, żeby znalazło się całe pod powierzchnią wody. Wrzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy przez 15 minut. Później zmniejszamy ogień do temperatury około 80 stopni. Zaparzamy szynkę, stosując zasadę – 1 godzina gotowania na każdy kilogram mięsa. Po zakończeniu zaparzania zostawiamy ją w wywarze do całkowitego wystygnięcia.
Ugotowana w ten sposób szynka będzie aromatyczna, krucha i bardzo soczysta. A wywar, jak już zostało to wcześniej powiedziane, z powodzeniem możemy użyć do przygotowania świątecznego barszczu czerwonego, pachnącego wędzonką.