Tuńczyk na sałacie z papryką – czyli pyszna i prosta sałatka
Szukasz pomysłu na pyszną letnią sałatkę, która dostarczy ci witamin ale też niezbędnego białka? Idealnym pomysłem na coś prostego będzie tuńczyk na sałacie z papryką. Pięknie się prezentuje, a zarazem cudownie smakuje. Podbije serca wszystkich co uwielbiają żywe kolory i ładne kompozycję na talerzu. Będzie to również idealna przystawka, dodatek do obiadu na łonie natury, albo kolacja. Niskokaloryczna sałatka, pozwoli utrzymać piękną, letnią sylwetkę, bez poczucia głodu.
Przepis
Zastanawiasz się jak wykonać taką pyszną, lekką i zdrową sałatkę? Oczywiście jest wiele różnych wariantów takiej sałatki. Możesz dodać do niej prawie wszystkie warzywa, które zalegają ci w lodówce. Nie musisz trzymać się sztywno przepisu. Jeśli poniesie cię fantazja – płyń!
Składniki:
• garść sałaty masłowej
• garść rukoli
• pół puszki tuńczyka w sosie własnym
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• łyżka posiekanego drobno koperku
• pół dużej, czerwonej papryki
Sos:
• łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżeczka musztardy stołowej
• łyżeczka miodu
• sól i pieprz
Wykonanie:
Sałatę masłową i rukolę dokładnie myjemy, a następnie suszymy. Tuńczyka odcedzamy od nadmiernej ilości płynów. Paprykę myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W miseczce łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, łyżkę musztardy, łyżeczkę miodu i przyprawy. W dużej salaterce mieszamy sałatę z rukolą, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Całość polewamy sosem i ponownie mieszamy – najlepiej to robić drewnianą łyżką. Na sałacie rozdrabniamy pomiędzy palcami kawałki tuńczyka. Na koniec posypujemy całość pokrojoną papryką.
Arcydzieło dla oka
Zastanawiasz się czym dodatkowo można przyozdobić sałatkę? Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, listki mięty. Jeśli mamy taką możliwość możemy również użyć kwiatów jadalnych. Do takich należą na przykład bratki.