Pomysł na lekką, kolorową sałatkę.

Przepyszna wiosenna sałatka z rzodkiewką, szpinakiem i serem feta.

Świetna i zachwycająca różnorodnością smaków, kolorowa i bardzo chrupiąca sałatka. Większość składników potrzebnych do przyrządzenia sałatki znajdziesz w przydomowym ogródku, lub najbliższym sklepie warzywnym. Tania, szybka i pyszna – idealna do zapakowania w pojemnik i zabrania ze sobą do pracy.

Jeżeli szukasz pomysłu na szybki lunch, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Sałatka szybko nasyci głód, a przy okazji jest pełna zdrowia, witamin i składników odżywczych wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza mięsnych i rybnych, a także do dań grillowych.

Składniki na kolorową wiosenną sałatkę.

– dwie garści gotowej mieszanki sałat
– garść liści młodego szpinaku
– kilka pomidorków koktajlowych
– kilka rzodkiewek
– pół małej cebuli czerwonej
– 100 gram sera feta
– ćwierć szklanki łuskanego słonecznika
– dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek
– łyżeczka musztardy
– łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
– świeżo mielona sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i upraż pestki słonecznika do momentu, aż będą złociste i nabiorą aromatu. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Do dużej miski wsyp porcję mieszanki sałat i dodaj liście szpinaku. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i wrzuć do miski z sałatą. Rzodkiewkę oczyść z szypułki i ogonka, a następnie pokrój na ćwiartki i również dodaj do miski. Cebulę pokrój w drobne piórka i dorzuć do reszty. Ser feta pokrój w średnią kostkę i dodaj do miski. Dodaj prażone pestki słonecznika i wszystko dokładnie wymieszaj.

Sos.
W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej do sałatki i dokładnie wymieszaj.

Na duży półmisek wyłóż wiosenną sałatkę i polej ją obficie sosem musztardowym. Świetnym dodatkiem do sałatki są domowe grzanki, lub tosty z masłem czosnkowym.