Werbena cytrynowa do mięs, ryb i deserów. Lippia trójlistna

Werbena cytrynowa, czyli lippia trójlistna (z łac. liściasta gałąź), jest popularną przyprawą, którą najczęściej stosuje się jako dodatek do herbat, napojów owocowych czy deserów. Działa jako odświeżacz smaku zimnych dań.

lippia trójlistna

W Europie werbeną cytrynową przyprawia się ponadto słodkie napoje, sosy, dodaje do sałatek owocowych. Jest doskonałą przyprawą poprawiającą smak zup rybnych, marynat. Można ją z powodzeniem dodać do puddingu, a także dżemów oraz innych deserów. Doskonale współgra z owocami. Idealnym kompanem smakowym jest wanilia i owoce morza. Proponowana jest często jako wyjątkowy i zdrowy substytut skórki pomarańczowej, z powodzeniem uszlachetnia smak ciast. Po zmieszaniu z miętą, lippia trójlistna staje się najlepszą pod słońcem herbatą. Poza tym łagodzi smak ryb. Podnosi smak drobiu, wszelkich marynat wegetariańskich. Nadaje się do farszy, a także sosów dodawanych do sałatek i nawet do octu winnego.

Warto wiedzieć, że przez wzgląd na intensywny smak, werbenę cytrynową przed użyciem należy bardzo drobno posiekać. Można również dodać do potrawy liście w całości, ale należy je usunąć przed podaniem. Suszone liście przed zastosowaniem, powinny zostać rozkruszone.