Bitki drobiowe w sosie to bardzo miękkie mięso w delikatnym i aksamitnym sosie. Jest bardzo proste a zarazem szybkie w przygotowaniu.
Warto podawać je z kaszą jęczmienną bądź gryczaną, wtedy smakuje najlepiej. Do przygotowania dania potrzebne będą: pojedyncza lub podwójna pierś z kurczaka, 0,5 litra rosołu najlepiej drobiowego, mąka, sól, pieprz, olej do smażenia, szczypta majeranku oraz 3 łyżki mleka. Przygotowanie należy zacząć od dokładnego umycia i osuszenia piersi z kurczaka, a następnie pokrojenie jej w grubsze plastry. Pokrojoną pierś należy natrzeć przyprawami: solą i pieprzem. Następnie obtoczyć dokładnie w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Mięso należy podlać rosołem, zagotować i dusić do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa (około 20 minut).
Dodajemy szczyptę majeranku, a także sól i pieprz wedle uznania. Na sam koniec 1 łyżkę mąki łączymy z mlekiem w celu zagęszczenia sosu. Umieszczamy mięso w sosie. Danie najlepiej podawać z ziemniakami i surówka, na przykład z kiszonych ogórków, marchewki i cebuli. Możemy również podawać z kluskami śląskimi. Bitki drobiowe będą idealnym daniem na imprezy okolicznościowe, przyjęcie rodzinne czy inne spotkanie. Przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom, a delikatność mięsa sprawi, że najmłodsi również będą zajadać się z ogromnym apetytem. Dodatkowo, danie jest bardzo proste w wykonaniu. Nie wymaga również od nas zbyt dużej ilości czasu na przygotowanie.
Bitki drobiowe będą idealnie pasować na niedzielny obiad wraz z rodziną. Jeśli nie zjemy całości dania, możemy je swobodnie przechowywać w lodówce, odgrzać w razie potrzeby i podać następnego dnia na obiad. Z pewnością smak dania będzie zachwycał w taki sam sposób. Warto pamiętać, żeby do przygotowywania posiłku wybierać najlepszej jakości produkty, ze sprawdzonego źródła. Sprawi to, że danie będzie jeszcze bardziej smaczniejsze i zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy! Życzymy smacznego!