Habak jest słynną beduińską herbatą doprawioną jeszcze słynniejszą przyprawą o tej samej nazwie. Habak przyprawa jest uprawiany na Półwyspie Synaj. Często myli się go z miętą, dlatego iż posiada specyficzną woń mieszanki mięty i szałwii. Herbata ta dobrze działa na trawienie i jest bardzo mocna. Podawana jest na słodko, z ogromną ilością cukru. Nalewa się ją z imbryka do maleńkich filiżanek.
habak przyprawa
Gdy jest dość zimno, warto zaparzyć tę rozgrzewającą herbatkę. Jest to napój zdrowy dla każdego, a herbata z habakiem ma doskonałe właściwości rozgrzewające. Ta specyficzna herbata egipska, pita głównie przez plemiona beduińskie, przygotowywana jest z liści czarnej herbaty oraz przyprawy habak będącej regionalną odmianą aromatycznej bazylii. Susz herbaciany gotuje się przez około 10 minut, a następnie dodaje się do niego suszone liście habaku. Egipcjanie pijają także Karkade. Jest to napar z kwiatów hibiskusa. Ma intensywny, malinowy kolor oraz kwaskowaty smak, dlatego Karkade również słodzi się cukrem.
Obyczaj picia tych mocno rozgrzewających herbat z dodatkiem specyficznych ziół, zrodziło przede wszystkim przenikliwe zimno pustynnych nocy i przemierzających je niestrudzenie beduińskich karawan.