Lecznicza przyprawa kuchenna. Pieprz kubebaPieprzu nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale co to jest pieprz kubeba? Hmmm… Czyżby była to zapomniana gwiazda kulinariów? A może i fitoterapii? …
Fasola GoldsternFasola Goldstern to fasola szparagowa, o mniejszych wymiarach – karłowa. Zaliczana do odmian wczesnych. Wyróżniają ją intensywnie żółte strąki, bez włókien. Jest …
Drzwi – jakie mają znaczenie.Decydując się na remont domu nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego jak trudne jest to zadanie. Wiąże się to z podejmowaniem …
Zioła z Toskanii – zioła toskańskieBajeczna włoska Toskania zachwyca od dawien dawna. Ten niezwykle urokliwy region to kraina historyczna, znajduje się w środkowych Włoszech, a położony jest …
Szczaw krwisty Bloody DockSzczaw krwisty Bloody Dock (Rumex) jest rośliną wieloletnią, która w odmianie Bloody Dock wyróżnia się dekoracyjnymi liśćmi. Można uprawiać ją zarówno w …
Groch cukrowy IłówieckiGroch cukrowy Iłówiecki jest odmianą średniowczesną, bardzo dobrze plenną, która wyśmienicie sprawdza się w uprawie amatorskiej. Nie ma wyściółki pergaminowej, dlatego po …
Wykorzystanie kiełbasy w kuchni Polskiej – kiełbasa golonkowa, kiełbasa bydgoska, wędzona kiełbasa parzonaIstnieje wiele rodzajów kiełbas, które od stuleci wykorzystuje się w polskiej kuchni. Pierwotnie były to wędliny wytwarzane z wieprzowiny lub dziczyzny. Obecnie …