Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas pomyśleć o przygotowaniu pysznych specjałów. O ile tradycyjne dania wigilijne są typowo postne, to w pierwszy dzień Świąt już można pomyśleć o kuchni z dodatkiem mięs. Warto wprowadzić odrobinę innowacji do tradycyjnych przepisów i przygotować na przykład pyszny boczek pieczony faszerowany.
Jak przygotować boczek pieczony faszerowany?
Składniki. Będziemy potrzebować: boczek wędzony w pasku (ok. 1, 5 kg), majeranek i sól do smaku; do farszu: mięso mielone (400 g), 1 jajko, 1 cebulę, pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie. Boczek lekko rozbijamy przez folię i nacieramy przyprawami. Odkładamy na noc do lodówki. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną cebulę, czosnek, jajko i pietruszkę. Wyrabiamy masę. Farsz układamy na boczku. Zwijamy go i zawiązujemy sznurkiem. Całość wkładamy do naczynia i podlewamy wodą. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Boczek pieczony faszerowany może być jedzony na ciepło, jako oddzielne danie, ale równie dobrze sprawdzi się też jako wędlina do chleba.