Sól z Gruzji – Sól swańska

Swańska sól jest specyficzną mieszanką soli oraz dobranych, wyjątkowych ziół. Sól swańska jest produktem spożywczym, który pochodzi z górskiej (Kaukaz) krainy Swanetii w Gruzji.

Sól swańska

Swanetia to kraina w górach Kaukazu. Zimą jest w zasadzie niedostępna. W górach występują naturalne kryształy soli kuchennej. W tej postaci można je znaleźć latem. Ale naturalna sól, która jest rozpuszczana przez topniejący śnieg, wsiąka niejako w cienką warstwę górskiej gleby. Tu rosną rośliny, które w wyniku bezpośredniego obcowania z solą mają intensywny, słony smak. Dla mieszkańców tego regionu problem deficytu soli w zasadzie nie istnieje. Każde domostwo produkuje więc solną przyprawę. Jest to oryginalna mieszanka soli i dziko rosnących lub obecnie nawet uprawianych ziół.

Swańska sól składa się z grubej soli kamiennej, roztartych nasion kolendry, ziela kozieradki błękitnej, suszonego czosnku oraz sproszkowanej papryki chilli. Może być także i szafran imerytyński, cząber, jak również koper i kmin rzymski. Składniki są ucierane w kamiennym moździerzu. Rozdrobnioną oryginalną przyprawą posypuje się dania. Swańska sól jest aromatyczna i bardzo smaczna.