Fasola Jagusia to fasolka szparagowa średniowczesna, ze smacznymi strąkami bezwłóknistymi w kolorze zielonym. Nie ma tendencji do przejrzewania.
Fasola szparagowa to roślina jednoroczna, należąca do rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie popularna w wielu regionach świata. Stosowana jako wartościowe warzywo – zawiera wiele cennych składników odżywczych i dużo białka. W odmianie Jagusia ma kolor intensywnie zielony.
Zastosowanie
Fasolka nadaje się do spożycia po ugotowaniu. Wyśmienita z dodatkiem masła i bułki tartej, a także jako do zup lub dań warzywnych i mięsnych. Nadaje się do mrożenia i konserwowania. Może być uprawiana na suche ziarno.
Uprawa
Fasola szparagowa Jagusia jest odmianą średniowczesną uprawianą z nasion. Wysiew do gruntu wykonuje się od połowy maja w odstępach co 2-3 tygodnie aż do połowy lipca. Należy zachować rozstaw 35-45×7-10 centymetrów. Najlepiej rośnie na żyznych glebach bogatych w próchnicę, przepuszczalnych i w miejscach ciepłych.