Sałatka z kiełkami soi to sałatka zarówno dla wegetarian jak i miłośników dań uniwersalnych. Można podawać ją także np. z szynką konserwową czy innymi rodzajami wędlin.
Sałatki z kiełkami soi
Sałatki z kiełkami soi są lekkie, przyjemne w smaku, świetnie komponują się z pieczywem jako dodatek do kanapek, ale także jako przystawka do dania zasadniczego. Składniki sałatki sprawiają, że stanowi pożywny posiłek. Proponowany przykładowy skład – bo nie jedyny z możliwych – to:
Kiełki soi z puszki: Ser typu Feta, pomidorki koktajlowe, kukurydza konserwowa, słonecznik, sałata karbowana zielona, oliwa z oliwek.
Sposób przyrządzania:
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki.
Ser Feta kroimy lub odsączamy kosteczki sera.
Pomidory koktajlowe myjemy, kroimy na pół.
Kiełki soi odsączamy na sicie.
Mieszamy ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki.
Polewamy oliwą.
W związku z tym, że krojenie sera typu Feta na kosteczki wymaga pewnej wprawy, najlepiej posłużyć się produktem gotowym, czyli opakowaniem sera krojonego. Ułatwi to i przyspieszy przygotowanie sałatki, nie umniejszając w niczym jej walorów smakowych.