Lecznicza przyprawa kuchenna. Pieprz kubeba

Pieprzu nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale co to jest pieprz kubeba? Hmmm… Czyżby była to zapomniana gwiazda kulinariów? A może i fitoterapii? W zasadzie nadaje się do jednego i drugiego, jak to na ogół z przyprawami bywa, a o czym nie każdy wie. Kubeba ma silne działanie antybiotyczne. W XIX wieku był stosowany przy chorobach płuc, chorobach wenerycznych oraz w leczeniu układu moczowego.

pieprz kubeba

Co to są kubeby? Mało znane pojęcie. I niezbyt wiele osób wie, że owo słowo odnosi się do owoców. Jest to po prostu piper cubeba. Roślina z gatunku pieprzowatych, a pochodzi prosto z Jawy. Kubeby to nic innego jak kuleczki, ale są to kuleczki, które mają ogonek i tym się właśnie charakteryzują. Pieprz kubeba inaczej jest zwany pieprzem ogoniastym. Jaki jest w smaku? Wyczuwa się w nim dominację nut kamforowych. Doskonale więc odświeża oddech, jest silnie antybakteryjny. Jedzony na surowo łagodzi napięcie, leczy podrażnienia krtani i strun głosowych. Można go też zastosować w kuchni jako swoistą przyprawę. Podobnie jak kulki czarnego pieprzu. Kubeba z łatwością uszlachetni smak rosołu.