Przyprawa z Kairu – Cairo ShoarmaGdy poszukujemy orientalnych smaków, odpowiednia mieszanka aromatycznych przypraw takich jak koper włoski, mięta i kurkuma z pewnością usatysfakcjonuje wszelkie podniebienia swą oryginalną, …
Dieta wegetariańska – zasady, odmiany i przykładowy jadłospisDieta wegetariańska zyskuje coraz większą popularność, a jej zwolennicy chwalą jej liczne korzyści zdrowotne oraz pozytywny wpływ na środowisko. Wykluczając mięso, ryby …
Właściwości rzeżuchy: Zdrowotne korzyści i zastosowanie w diecieRzeżucha, często niedoceniana w kuchni, to roślina o niezwykle silnych właściwościach zdrowotnych, które mogą zaskoczyć nawet największych entuzjastów zdrowego odżywiania. Znana przede …
Zielona herbata – zdrowie raz dwa!Każdy z nas chciałby być zdrowy. W życzeniach urodzinowych czy świątecznych wciąż przewija się sformułowanie: „życzę ci zdrowia”. Chodzimy do różnych lekarzy, …
Lecznicza przyprawa kuchenna. Pieprz kubebaPieprzu nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale co to jest pieprz kubeba? Hmmm… Czyżby była to zapomniana gwiazda kulinariów? A może i fitoterapii? …
Schab wędzony parzony, wędzona karkówka. Przepis na idealną karkówkęIstnieje wiele różnorakich przepisów na przygotowywanie mięs. Mogą być pieczone, wędzone (np. schab wędzony parzony) lub po prostu parzone (karkówka parzona). Można …
Kukurydza w diecie – zdrowe właściwości i wartość odżywczaKukurydza, często niedoceniana w polskiej kuchni, jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie, które zasługuje na szczególną uwagę. Bogata w błonnik, witaminy …