W dzisiejszych czasach chyba nie ma takiej osoby, która chociażby raz nie próbowała czegoś sama ugotować. Na pewno nie ma, ponieważ to wiąże się z codziennym naszym obowiązkiem. Nie tylko w domu ale także w pracy na przykład w restauracji. W Polsce istnieje kilka składników bez których nasza kuchnia by nie istniała. Do takich składników możemy zaliczyć między innymi ryż, ziemniaki czy też makarony. W niniejszym artykule zajmiemy się przepisem z ryżem. Ryż można podać na kilka sposobów. Do nich należy między innymi risotto. W Polsce danie stało się bardzo popularne, szczególnie w restauracjach. We Włoszech na przykład risotto jest nieodłącznym elementem kuchni, tak samo jak pasta. Jest on uznawany wręcz za symbol kraju włoskiego. Podany w ten sposób ryż jest bardzo smaczny i ma zapewne swoich zwolenników. Jest także szybki do przygotowania.
Smaczne risotto
Przepisy na risotto są dostępne zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. W Polsce daniem tym nazywamy nic innego jak ugotowany na sypko ryż, który może być podawany z różnymi dodatkami. Czy to będzie mięso, warzywa czy też owoce morza. Na pewno to w dużej mierze zależy od naszego gustu, smaku i wyobraźni. Istnieje kilka przepisów i na pewno każdy znajdzie ten wyjątkowy przepis na risotto, które przypadnie mu do gustu. Jak wiadomo ryż na risotto jest gotowany w bulionie z różnymi przyprawami. Dzięki temu staje się miękki, aromatyczny i bardzo kremowy. Należy jednak pamiętać, aby nie dopuścić do rozgotowania składników. Tak przygotowane danie może stanowić oczywiście oddzielne danie. Warto też dodać zielone pesto i starty parmezan do ryżu. Takie risotto będzie rozpływało się w ustach dzięki serowi. Warto też samemu wymyślić jakiś przepis na to danie. A może akurat okaże się to niepowtarzalne danie.
Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował risotto to na prawdę warto. Zrób a nie pożałujesz. Przekonasz się, że tak Ci zasmakuje, że nawet rodzina będzie prosiła, abyś zrobił to danie jeszcze raz. A być może nawet poproszą o przepis.