Grecja na talerzu – przyprawa egejska

Morze Egejskie jest jednym z najbardziej fascynujących mórz, jakie wchodzą w skład basenu Morza Śródziemnego. Przede wszystkim jest niemal baśniowo piękne, idealnie błękitne, a jego linie nieomal mieszają się z wodami innych akwenów. Ten efekt mieszania jest widoczny, a efekt unikatowy. Ponadto Morze Egejskie okala wiele wysp greckich. A Grecja – zwłaszcza wyspy – słyną z wielu smaków, genialnej kuchni śródziemnomorskiej, która różni się w zależności od wyspy, regionu i morza i od zawsze ta kuchnia stanowi wyjątkową inspirację dla kucharzy.

przyprawa egejska

W skład specyfiku, jaką jest przyprawa egejska wchodzi: papryka płatki, czosnek granulowany, pieprz czarny, cebula, kminek, papryka ostra, gorczyca, kolendra, cząber, tymianek, oregano, rozmaryn, sól, cukier. Jest to bardzo popularna mieszanka przyprawowa, pochodząca prosto z wybrzeży Morza Egejskiego. Można ją też określić jako oryginalną, grecką kompozycję niezwykłych ziół do specyficznego i aromatycznego przygotowywania mięsa. Warto zwrócić w niej uwagę na unikalny układ smaków, a także połączenie aromatów i składników odżywczych. Ta przyprawa to naprawdę idealny dodatek do dań mięsnych. Jest uniwersalna i bardzo smaczna, jak wspomnienie greckich wakacji.