Dynia olbrzymia Golias

Dynia olbrzymia Golias (Cucurbita maxima) wyróżnia się dużymi owocami okrągłymi lub owalnymi, które mają kolor ciemnopomarańczowy lub żółty – mogą dochodzić nawet do 18-30 kilogramów, ale zdarzają się także okazy znacznie większe, które dochodzą nawet do 70 kilogramów.

Roślina zaliczana jest do dyniowatych. Cechuej się pomarańczowym miąższem o grubości około 5 centymetrów. Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, w tym dużo karotenu i witamin. Owoce dyni olbrzymiej Golias dorastają po około 100 dniach od wysiewu.

Uprawa

Ze względu na aromatyczny miąższ o lekko słodkim smaku odmiana Golias jest bardzo dobra do spożycia bezpośredniego oraz na przetwory rożnego rodzaju – kremy, musy, dżemy. Wykorzystać można tężej pestki. Ze względu na swoją wielkość może być stosowana także jako ozdoba, na przykład na Halloween.

Zastosowanie

Wysiew do gruntu w pierwszej połowie maja przy rozstawie 1×2 metry po 2-3 nasiona w jednym miejscu na głębokości 3-4 centymetrów. Po wzejściu roślin pozostawić tylko jedną. Najlepiej rozwija się w glebie wilgotnej, żyznej, niekwaśnej, w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru.