Wykorzystanie kiełbasy w kuchni Polskiej – kiełbasa golonkowa, kiełbasa bydgoska, wędzona kiełbasa parzonaIstnieje wiele rodzajów kiełbas, które od stuleci wykorzystuje się w polskiej kuchni. Pierwotnie były to wędliny wytwarzane z wieprzowiny lub dziczyzny. Obecnie …
Lecznicza przyprawa kuchenna. Pieprz kubebaPieprzu nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale co to jest pieprz kubeba? Hmmm… Czyżby była to zapomniana gwiazda kulinariów? A może i fitoterapii? …
Smaczny i pożywny dodatek do drugiego dania.W naszych domach przyjęło się, że obiad zwykle składa się z dwóch dań z czego jednym jest zupa, a drugie to najczęściej …
Polędwica bosmańska. Różne rodzaje polędwicy na przestrzeni wiekówPolędwica to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin, której tradycje sięgają ponoć aż XII wieku (głównie obszar Wielkopolski i Śląska). Początkowo były …
Rodzinna niedziela – Restauracja Rybna Poznań: smażona rybaNiedziela to czas wolny od pracy, który powinien służyć regeneracji i zacieśnianiu kontaktów rodzinnych i towarzyskich. Niedziele nie powinny być spędzane samotnie …
Tradycja pieczenia pierniczków – skąd się wzięły?Pieczenie pierniczków na Święta zawsze wprowadza nas w świąteczny nastrój. Niesamowity aromat niosący się w całym domu, wszechobecna radość, czas spędzony z …
Co to jest warzywne spaghetti? Fasolnik chiński uprawa w gruncieFasolnik chiński jest to mało znane, ale bardzo ciekawe, wartościowe i przede wszystkim smaczne warzywo z rodziny bobowatych. Owoce rośliny mogą osiągać …