Cebula Efekt

Cebula Efekt daje zbiory już w czerwcu, jest odmianą tworzącą kuliste cebule o białym miąższu. Doskonała zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa. Dobra także do dłuższego przechowywania.

Należy do grupy cebuli zwyczajnych (Allium cepa L.) pochodzących z Azji Środkowej – uprawiana była już w starożytnej Persji i Grecji. Ma krótką łodygę z kwiatostanowymi kulistymi baldachimami. Jej podziemna część zawiera wiele wartościowych składników – witamin i minerałów, w tym witaminę C.

Zastosowanie

Świetna do bezpośredniego spożycia, na przykład w sałatkach i surówkach, a także do dłuższego przechowywania. Może stać się także częścią wielu dań – nadaje się do smażenia, grillowania czy pieczenia.

Uprawa

Nasiona wysiewa się w od marca do inspektu lub bezpośrednio do gruntu od drugiej połowy marca do końca kwietnia. W przypadku rozsady należy przesadzić ją do gruntu w maju Należy zachować rozstawę około 20-30×8 centymetrów. Preferuje przepuszczalną, wilgotną i zasobną glebę oraz stanowisko słoneczne. Niezawodnie plonuje.