Cebula Czerniakowska wchodzi w grupę cebuli średniowczesnych – do wczesnego zbioru. Tworzy kuliste i słomkowożółte cebule z łagodnym w smaku miąższem o kolorze kremowo-białym. Jet odmianą plenną, równomiernie załamującą szczypior.
Zaliczana do cebuli zwyczajnych (Allium cepa L.), pochodzących z Azji Środkowej. Ma skłóconą łodygę z kwiatostanowymi kulistymi baldachimami. Częścią jadalną cebuli jest jej część podziemna i nadziemna w postaci szczypiorku. Zawiera wiele wartościowych składników – witamin i minerałów, w tym witaminę C.
Zastosowanie
Ze względu na swój łagodny smak od nadaje się dobrze do bezpośredniego spożycia, na przykład w sałatkach i surówkach. Również może być smażona i stać się dodatkiem innych dań. Nie nadaje się o dłuższego przechowywania.
Uprawa
Nasiona wysiewa się w od marca do kwietnia. Należy zachować rozstawę około 8×40 centymetrów. Czas wegetacji wynosi od 120 do 130 dni. Zbiory wykonać można w okresie od lipca do drugiej połowy września. Preferuje przepuszczalną, wilgotną i zasobną glebę oraz stanowisko słoneczne.