Alternatywa dla tradycyjnego mleka

Jeszcze nie tak dawno temu, na rynku mogliśmy znaleźć wyłącznie mleko krowie. Mleko roślinne było dostępne wyłącznie w specjalistycznych sklepach największych miast Polski i kojarzyło się z ekstrawagancją. Dziś w marketach i wszystkich większych sklepach mamy możliwość zakupu całej palety mlek roślinnych a ich spożywanie nie budzi już zdziwienia. Jest to bardzo dobra wiadomość dla wszystkich osób, które nie mogą lub nie chcą pić mleka krowiego ale chciałyby wykorzystywać ten cenny napój w kuchni.
Stosowanie mleka roślinnego niesie ze sobą wiele zalet – mleko takie zawiera mniej cukru (chyba, że jest słodzone dlatego sprawdzamy skład) oraz nawet o połowę więcej wapnia. Tego typu napoje są również mniej kaloryczne, nie zawierają hormonów mogących doprowadzać do wzrostu poziomu insuliny we krwi a także są lekkostrawne. Roślinna alternatywa będzie zatem dobra dla wszystkich wegan i wegetarian, osób na diecie, diabetyków oraz wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się lepiej i zdrowo.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, na rynku znajdziemy wiele napojów roślinnych. Jakie mleka roślinne wybierać? Często nie wiemy, które mleko będzie dla nas najlepszym wyborem. Warto więc poznać je lepiej, spróbować i przekonać się samodzielnie, które będzie dla nas najbardziej wartościowe.

Idealne do pieczenia

Mleko wykorzystujemy najczęściej nie tylko do picia ale również do pieczenia czy gotowania. Czym jednak zastąpić w takiej sytuacji tradycyjne krowie mleko? Najlepszym wyborem będzie mleko sojowe, które ma zbliżoną do krowiego konsystencję oraz zbliżony poziom białka i tłuszczu.
Można również sięgnąć po mleko ryżowe, które także dobrze sprawdzi się podczas pieczenia.

Kremowe i smaczne

Oprócz mleka sojowego czy ryżowego, możemy także wybrać mleko migdałowe czy kokosowe. Te właśnie napoje są uważane za najsmaczniejsze. Mają kremową konsystencję i bogate walory smakowe. Mleko migdałowe zawiera bardzo dużo cennych minerałów takich jak magnez i żelazo, liczne witaminy, białko oraz włókna.
Mleko kokosowe także jest kremowe i bardzo zdrowe, wzmacnia odporność i wspomaga prawidłowe działanie organizmu.
Warto sięgnąć również po inne rodzaje mleka, które są mniej popularne ale też smaczne. Są to: mleko lniane, owsiane, orkiszowe, z nerkowców albo jaglane.