Zioła z Dalmacji. Zioła dalmatyńskie – skład

Basen Morza Śródziemnego jest miejscem niepowtarzalnym nie tylko ze względu na wyjątkowe wakacje, ale przede wszystkim od strony niezwykłej podróży kulinarnej pachnącej oryginalnymi ziołami i ciekawymi przyprawami. Jedną z nich jest mieszanka ziół pochodząca z Dalmacji. A sama Dalmacja to starożytna kraina, która znajduje się na terenach Chorwacji, Bośni i Hercegowiny oraz Czarnogóry. Głównymi miastami Dalmacji są Split, Dubrownik, Zadar oraz Szybenik. Region słynie z bardzo dobrej kuchni śródziemnomorskiej – z pysznych kalmarów, jak również grillowanych serów czy idealnie podawanych krewetek.

Zioła dalmatyńskie – skład

Zioła dalmatyńskie skład to mieszanka pachnących ziół takich jak: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia, lawenda. Zioła dalmatyńskie są więc unikalną mieszanką. Są bardzo popularne w kręgach kultury śródziemnomorskiej. Doskonale smakują i pachną, ponieważ jest to przede wszystkim naturalne połączenie świeżych ziół. Zioła z Dalmacji sprawią, że każda potrawa będzie wyjątkowa i zdecydowanie niepowtarzalna. Zioła dalmatyńskie są tradycyjnie suszone. Dzięki takiemu procesowi suszenia zachowują świeżość, smak i aromat. Stosuje się je do marynowania wszelkiego rodzaju mięs, a także do sosów i zup.