Wykorzystanie kiełbasy w kuchni Polskiej – kiełbasa golonkowa, kiełbasa bydgoska, wędzona kiełbasa parzona

Istnieje wiele rodzajów kiełbas, które od stuleci wykorzystuje się w polskiej kuchni. Pierwotnie były to wędliny wytwarzane z wieprzowiny lub dziczyzny. Obecnie możliwości i receptur jest znacznie więcej.

kiełbasa golonkowa, kiełbasa bydgoska

Mówiąc najprościej, kiełbasę wytwarza się z rozdrobnionego mięsa z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Może być ona wędzona lub parzona (np. kiełbasa golonkowa). Dzieli się je na kiełbasy trwałe (kabanosy, salami), półtrwałe (kiełbasy rzeszowskie, żywieckie), nietrwałe (mortadela, kiełbasa bydgoska). Mogą być wędzone, peklowane lub surowe.

wędzona kiełbasa parzona

Wykorzystuje się je w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, jak żurek, bigos. Trudno wyobrazić już sobie zwykłego grilla bez różnych rodzajów kiełbasy. Ponadto wciąż pozostają popularną wędliną, o wysokiej zawartości mięsa.

Warto też wspomnieć, że coraz częściej przygotowuje się wędliny w warunkach domowych. Ludzie szukając naturalnych produktów, przyrządzają własne wędliny i kiełbasy. Niektórzy urządzają nawet przydomowe wędzarnie, gdzie może powstać pyszna, tradycyjna wędzona kiełbasa parzona. A wszystko to, żeby mieć pewność, że to, co jemy jest zdrowe i naturalne.