Szynka wędzona parzona. Jak przygotować idealną szynkę na święta?

Święta – czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie – zawsze pachną domowymi specjałami kuchni polskiej. Trudno je sobie wyobrazić bez tradycyjnych wędlin, zwłaszcza soczystej szynki. Jak przygotować ją tak, żeby zachwyciła wszystkich domowników?

Szynka wędzona parzona – przepis

Przygotowanie nie będzie wymagało od nas wielkich umiejętności kulinarnych. Oprócz samej szynki, musimy zaopatrzyć się w przyprawy: kolendrę, liście laurowe, majeranek, czosnek, jałowiec, tymianek, ziele angielskie i pieprz. Potrzebna będzie również saletra (ok. 10 gramów na 4, 5 kilograma szynki) oraz sól peklującą (200 gramów).

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do wody wsypujemy sól oraz wcześniej rozdrobnione przyprawy. Gotujemy przez około 20 minut. Następnie przecedzamy i schładzamy. Wkładamy mięso do kamionki z wywarem, przykrywamy i odstawiamy. Powinno być przechowywane w temperaturze ok. 5 stopni przez 10 dni. W tym czasie mięso dwa razy dziennie nakłuwa się. Po zakończeniu procesu wyjmujemy szynkę, dokładnie myjemy i osuszamy. Później sznurujemy i wieszamy na noc (temperatura 10 stopni). Na następny dzień wędzimy mięso w beczce przez około 3 godziny. Kolejnego dnia wystarczy ją tylko obgotować na wolnym ogniu przez 1, 5 godziny.

Będzie krucha, aromatyczna i soczysta.