Swojskie wędliny Kalisz, Poznań. Co możemy znaleźć we współczesnych wędlinach?

Od lat polskie wędliny słynęły z wysokiej jakości, np. wędliny Kalisz. Nadal te robione w małych zakładach bywają naturalne. A jak wygląda sytuacja w dużych hipermarketach?

wędliny Kalisz

Choć w dużych sieciach handlowych królują określenia wędlin takie, jak: staropolska, babuni, dziadziunia, to wytwórcy znacząco zmniejszyli jakość wytwarzanych produktów. Restrykcyjne normy zostały zniesione w 2003 roku. Wówczas nie było możliwości, żeby w wędlinie znajdowało się wyłącznie 30% mięsa. Obecnie „wyroby wędlinopodobne” zalegają półki. Obecne normy mają za zadanie wyłącznie określić dopuszczalną ilość poszczególnych dodatków, podobnie składu mieszanek wykorzystywanych do peklowania.

swojskie wędliny Poznań

Zawartość mięsa bywa różna w poszczególnych rodzajach wędlin. W produktach tradycyjnych, jak np. swojskie wędliny Poznań, które wykonuje się z jednego kawałka mięsa wartość będzie największa. Najmniej go będzie w wędlinach mocno przetwarzanych (np. mielonkach, parówkach).
Oprócz niego w końcowych produktach mogą się znaleźć: białka, skrobia modyfikowana, guma guar, karagen, błonnik z bambusa.

Należy bardzo dokładnie czytać etykiety lub zapytać sprzedawcę o skład. Ma on obowiązek okazać nam go do wglądu.