Sól prosto z Hawajów – sól hawajska

Sól pochodząca z Hawajów ma swoją długą i wyjątkową tradycję. Hawajczycy traktują sól jako zasadniczy element do osiągnięcia wewnętrznej równowagi. Uważają, że podtrzymuje ona naturalny strumień życia w człowieku. Poza tym dla rdzennych mieszkańców Hawajów sól symbolizuje też bardzo głęboką łączność z naturą.

Ale przede wszystkim sole hawajskie są oryginalnym produktem. Ich niezwykłe barwy odzwierciedlają kolory życia. Czarna sól ma pochodzenie wulkaniczne, czerwona sól to symbol świętej ziemi Alaea i oznacza wolność. Sól zielona jest kolorem tropikalnej roślinności wysp. Natomiast biała to kolor wody. Owa specyficzna woda otacza wyspy. Biel jest także barwą wierzchołków górskich, które zawsze pokrywa śnieg.

sól hawajska

Czerwona sól hawajska jest czymś wyjątkowym. Pozyskuje się ją na wybrzeżu Pacyfiku w okolicach wyspy Molokai. Naturalna sól powstaje z wyparowywania wody. Woda paruje pod wpływem słońca. Kryształki soli mieszają się z naturalnymi minerałami. Czerwona sól jest więc zmineralizowana duża zawartością tlenku żelaza. Od niego ma też swoją barwę.

Czarna sól pochodzi również z wyspy Molokai. Pozyskuje się ją po wyparowywaniu wody filtrowanej, pochodzącej z Pacyfiku. Czarna sól powstaje dzięki zmieszaniu kryształów z węglem aktywowanym o bardzo wysokiej czystości. Węgiel aktywowany działa antytoksycznie i wspomaga działanie układu trawiennego.

Zielona sól z Hawajów pozyskiwana jest także na wybrzeżu Pacyfiku, podobnie jak sól czerwona przed wyspą Molokai. Kryształy solne mieszają się z liśćmi bambusa. To od nich ma typową zieloną barwę oraz wyjątkowy smak. Stosuje się ją w kuchni azjatyckiej.

Biała sól jest najbardziej czysta i zazwyczaj jest podstawą do tworzenia czarnej, czerwonej i zielonej soli hawajskiej.