Smakowe rendez-vous w smacznej odsłonie

Głodni? Zniecierpliwieni? Macie ochotę na jakiś powiew świeżości? Lubicie odważne zestawienia i niestraszne wam łączenie słodkiego ze słonym? W takim razie świetnie trafiliście. W szczególności, jeżeli marzycie o wykwintnych, ale też prostych i szybkich do zrobienia daniach na Święta Wielkanocne. Nie wiecie już czym zaimponować teściowej? A może znajdą się też śmiałkowie, którzy pomogą żonom w kuchennych przygotowaniach? Zatem do dzieła! Nasz sałatki wielkanocne przepis to cudowny sposób do zrealizowania tych marzeń czy też celów.

Mieszanina dobra czy zła?

Świeży, owocowy posmak słodyczy i nuta ziół oraz zielona baza. Dopiero to wszystko jest w stanie stworzyć wspaniałą kompletność. Od czego zacząć? Jako nasz fundament powinniśmy wybrać mieszankę sałat, rukolę lub szpinak. Niektórzy lubią też czynić bazą wybrany przez nich makaron. Następnym krokiem jest wybranie owoców. Najlepszym pomysłem byłyby banany, borówki, maliny, brzoskwinie lub nektarynki, a także awokado i mango. Jeśli mamy taką możliwość, to wybierzmy jednak owoce sezonowe, a dopiero w ostateczności te mrożone. Na wszelki wypadek warto powiedzieć, że należy je oczywiście odpowiednio wcześniej rozmrozić. Wybierzmy dwa lub trzy rodzaje owoców, nie więcej.

Zakręcone pomieszanie zmysłów

Do tego wszystkie potrzebne nam będą przyprawy: zioła prowansalski, bazylia, estragon lub oregano. W tym przypadku również nie przesadźmy z ilością. Możemy je zmieszać wedle uznania. Dodatkowo warto dodać też bardzo wartościowej kurkumy. Migdały prażymy na patelni, na syropie klonowym. Naszą sałatkę polewamy trzema łyżeczkami octu jabłkowego, a także oliwą z oliwek. Siekamy drobno koperek i natkę pietruszki. Powinniśmy dodać również oliwki i suszone pomidory. Możemy też wkroić do sałatki sera mozzarella lub sera feta, ale w wersji wegańskiej da się je łatwo zastąpić tofu, cieciorką lub fasolą z puszki. Obojętnie czy białą, czerwoną albo czarną. Wszystko razem łączymy i możemy cieszyć się smakiem wiosny.