Smaczny i pożywny dodatek do drugiego dania.

W naszych domach przyjęło się, że obiad zwykle składa się z dwóch dań z czego jednym jest zupa, a drugie to najczęściej ziemniaki, mięso i surówka. Taki zestaw praktykowany jest szczególnie podczas niedzielnych, rodzinnych obiadów, ponieważ w tygodniu nie zawsze pani domu ma czas, aby gotować tyle potraw dla wszystkich członków rodziny.

Surówka to niezwykle istotna część posiłku.

Dodatek do obiadu w postaci warzyw traktujemy dość luźno i nie zawsze zwracamy uwagę, aby znalazły się one na talerzu. Jest to kardynalny błąd w diecie, albowiem codziennie powinniśmy spożywać prawie pół kilograma owoców i warzyw, aby utrzymać swój organizm w dobrej formie. Surówka z białej kapusty zdrowa i prosta to najlepszy pomysł na dostarczenie odpowiednich witamin podczas głównego posiłku jakim jest obiad. Same ziemniaki oraz mięso będą zdecydowanie mniej apetyczne bez dodatku warzyw, ponieważ wzmacniają one walory smakowe i powodują, że posiłek nie jest zbyt suchy. Warto zaznaczyć, że do surówki trzeba dodać tłusty nośnik, aby zawarte w roślinach witaminy mogły zostać przyswojone przez organizm. Dlatego do sałat używa się na przykład oliwy z oliwek, natomiast do surówek śmietany, albo jogurtu naturalnego.

Biała kapusta ma korzystne dla organizmu właściwości.

Przede wszystkim jest naturalnym probiotykiem i świetnie poprawia pracę układu pokarmowego. Dzięki niej pozostałe składniki pokarmu powinny zostać lepiej strawione. Oprócz tego roślina ta zawiera mnóstwo witaminy C oraz K, czyli wpływa na odporność oraz krzepliwość krwi. Szkoda nie skorzystać z takiego świetnego, a przede wszystkim naturalnego źródła najpotrzebniejszych substancji odżywczych. Zamiast kupować w aptece sztuczne suplementy diety, lepiej pójść do sklepu, kupić kapustę i przyrządzić zdrową i przepyszną surówkę, która z pewnością podniesie walory smakowe i odżywcze całego obiadu.

Kapusta jest sycącym warzywem.

W związku z tym często stosują ją podczas układania jadłospisów dietetycy. Ma mało kalorii a doskonale zapycha żołądek na co najmniej kilka godzin. Jak widać ma same zalety, więc żal nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa natury.