Schab wędzony parzony, wędzona karkówka. Przepis na idealną karkówkę

Istnieje wiele różnorakich przepisów na przygotowywanie mięs. Mogą być pieczone, wędzone (np. schab wędzony parzony) lub po prostu parzone (karkówka parzona). Można je podawać jako główne danie, można wykorzystywać jako pyszne, naturalne wędliny do kanapek. Czasami warto poeksperymentować w kuchni, przerywając smutną rutynę i łącząc smaki, które wydawać by się mogło należą do różnych światów.

Wędzona karkówka z kapustą, schab wędzony parzony, wędzona karkówka

Do przygotowania tego bardzo prostego dania potrzebujemy: 6 plastrów karkówki o grubości ok. 1 centymetra; 2 papryki, 1 cebulę, puszkę pomidorów; szklankę bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku.

Na początek mięso nacieramy przyprawami. Warzywa kroimy na nieduże kawałki, a następnie wkładamy część do naczynia żaroodpornego. Na nich kładziemy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw i polewamy pomidorami z puszki razem z sosem i bulionem. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Mięso będzie soczyste, kruche, o bardzo wyrazistym aromacie. Danie zadowoli nawet najbardziej wybrednych, a do jego przygotowania nie potrzebujemy ani wiele czasu, ani wielkich umiejętności. Smacznego!