Kiełbasa homogenizowana, kiełbasa weselna. Jak wybrać dobrą kiełbasę?

Kiełbasy należą do stałego repertuaru polskich wędlin – od codziennego spożycia po produkty takie, jak kiełbasa weselna. Mogą przybrać różne formy i wyróżniać się najrozmaitszymi smakami. Jak wybrać tę najlepszą i najzdrowszą?

Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Kiełbasa homogenizowana, kiełbasa weselna

Najlepiej zawsze kupować produkty w pełni naturalne, wytwarzane według tradycyjnych receptur przez zaufanych wędliniarzy. Jeśli nie mamy dostępu do tego typu wytworów, w zwykłym markecie, kupujmy wyłącznie kiełbasy o jak najkrótszym składzie, wypisanym na etykiecie. Najlepiej, żeby zawierały wyłącznie mięso i przyprawy. Ewentualnie może się pojawić minimalna ilość konserwantów. Do najczęściej stosowanych zalicza się azotyn sodu, który oprócz utrzymania trwałości, odpowiada również za czerwony kolor wędliny. Produkty mocno przetworzone takie, jak kiełbasa homogenizowana, nie powinny być podstawą naszej codziennej diety.

Kiełbasa jest świetnym źródłem białka, jednak posiada też sporą zawartość tłuszczów. Warto zatem wybierać te, które zostały wykonane z chudego mięsa. Można również pomyśleć o wytopieniu nadmiaru tłuszczu na przykład poprzez grillowanie.