Karaiby na talerzu – przyprawa Jerk

Marynata Jerk to szlagierowa jamajska przyprawa. Ale Jerk jest nie tylko samą, oryginalną przyprawą. To również jest ściśle określony sposób przygotowywania dania z mięsa. Jamajczycy najpierw nacierają mięso marynatą, potem dopiero pieczą je nad ogniem. Jamajka smakuje więc i pachnie jak przyprawa Jerk.

przyprawa Jerk

Jest to doskonała mieszanka wykonana z połączenia pachnącej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, tymianku, cynamonu, cebuli i oleju. Do marynaty dodaje się zawsze sok z cytrusów. W ten sposób powstaje unikalna, ale zawsze wspaniała mieszanka ziół i przypraw. Idealnie pasuje do marynowania drobiu. Doskonale komponuje się z mięsem z indyka, jak również pieczonych udek, skrzydełek, a także tradycyjnych… kotletów mielonych i polskiego schabowego.

Tak naprawdę, w tym przypadku każda potrawa z mięsa zyska nową odsłonę smakową i stanie się karaibską ucztą dla podniebienia. Jest to wyjątkowa słodko – ostra przyprawa. Zamarynowane w ten sposób mięso za każdym razem będzie soczyste, jak również i miękkie w środku. Egzotyki doda mu wyjątkowe połączenie pikantności i słodyczy.