Kapusta włoska Aubervilliers

Kapusta włoska Aubervilliers jest odmianą przeznaczoną na świeży rynek. Wyróżnia się charakterystycznymi karbowanymi liśćmi o kolorze od ciemnozielonego do jasnozielonego. Przeznaczona głównie do bezpośredniego spożycia. Tyko na krótkie przechowywanie.

Tworzy główki średniej wielkości o wadze około 1,8 kilograma. Ma pomarszczone, pokryte drobnymi pęcherzykami liście. Kapusta włoska zawiera więcej suchej masy, a także związków azotowych i witaminy A. Jest zdrowa i dietetyczna.

Zastosowanie

Wyróżnia się wyśmienitym smakiem. Nadaje się do bezpośredniego spożycia w surówkach, a także do różnorodnego rodzaju dań. Ma nieco ostrzejszy smak niż kapusta biała.

Uprawa

Wysiew należy przeprowadzić lutego do marca pod osłonami lub na rozsadniku. Rozsadę wykonać w okresie od kwietnia do maja. Zachować rozstaw około 50-60×50-60 centymetrów. Najlepiej rośnie w glebach wilgotnych i żyznych i na stanowiskach słonecznych. Posiada mniejsze wymagania glebowe i klimatyczne niż kapusta biała. Nie jest wrażliwa na niższe temperatury i suszę.