Farinia z Brazylii – farinia przyprawa brazylijska

Farinia to znana przyprawa brazylijska. Ale jest bardzo popularna nie tylko w Brazylii. Warto jednak wiedzieć, że brazylijska sztuka kulinarna jest mieszanką kilku kuchni z całego świata. Składa się przede wszystkim z elementów kuchni portugalskiej, niemieckiej i holenderskiej. Określają ją zawsze solidne posiłki i wszechobecne grillowanie, a także mięso podawane już na śniadanie, a potem na obiad i kolację. Mięso jest dodawane niemal do wszystkiego. Podobnie jak owoce mango, kokosy, kakaowce i trzcina cukrowa. Te elementy czynią kuchnię brazylijską wyjątkową i niepowtarzalną, a samo zestawienie wskazanych smaków daje pogląd na to, czym w istocie jest. Ilekroć będzie okazja spróbować jedzenia rodem z Brazylii, na pewno zachwyci ono swoim smakiem, urokiem nowości i nieoczekiwanych doznań.

farinia przyprawa brazylijska

A farinia przyprawa brazylijska to kwintesencja tej kuchni. Jest to grubo mielona mąka, którą uzyskuje się z suszonych korzeni manioku, popularna przede wszystkim w Brazylii, gotowana zazwyczaj na wodzie. I to ona nazywa się farinia. Można ją również smażyć na maśle, oleju, albo boczku i wtedy staje się znakomitą przyprawą do potraw. Główną cechą tej mąki jest jej wysoka absorpcja wody. Mąka ta jest w stanie wchłonąć tyle wody, że półtora raza powiększa swoją wagę. Dzięki takiej nasiąkliwości, podczas gotowania nie lepi się, a gotowana – podobnie jak kasza manna – jest doskonałym dodatkiem do posiłków.