Dynia Justynka F1

Dynia Justynka F1 charakteryzuje się pomarańczowymi owocami o gruszkowatym kształcie. Jest bardzo plenna i niezbyt silnie rozrastająca się. Wyróżnia się smacznym miąższem bogatym w karoten i inne wartościowe składniki. Doskonale przechowuje się nawet po kilka miesięcy.

Dynia (Cucurbita pepo L.) jest rośliną jednoroczną zaliczaną do dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i USA. Justynka F1 jest odmianą dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima), której owoce mogą dochodzić nawet do 3-3,5 kilograma.

Zastosowanie

Dynia używana jest do spożycia bezpośredniego w różnych daniach. Nadaje się dobrze do kremów, na dżemy, marynaty, soki. Może być przechowywana po zbiorach aż do stycznia – przez cały czas zachowuje optymalne walory konsumpcyjne.

Uprawa

Wysiew nasion odmiany Justynka F1 należy wykonać do gruntu w okresie pierwszej połowy maja, zachowując rozstaw 150×100 centymetrów. Umieścić po kilka nasion dyni w jednym miejscu, a po wzejściu pozostawić po 1-2 rośliny. Można także zasiać dynię pod osłoną w kwietniu lub w inspekcie, a potem przesadzić na miejsce w maju.