Dlaczego w cieście powstaje zakalec?

Zakalec w cieście to jeden z najmniej pożądanych efektów, jakich się obawiamy wstawiając gotową masę w formie do piekarnika. Zlepione, mokre grudy ciasta sprawiają, że ciasto nie jest puszyste i miękkie. Oczywiście, brownie to rodzaj czekoladowego ciasta, w którym efekt te jest jak najbardziej pożądany, ale we wszystkich innych sytuacjach świadczy on o tym, że coś poszło nie tak.

Dlaczego zakalec w cieście

Jeśli zdarzyło Ci się robić ciasto, w którym po upieczeniu pojawił się zakalec, z pewnością chcesz wiedzieć, co zrobić, aby uniknąć tego następnym razem. Najczęstszą przyczyną niewyrośniętego ciasta jest nieprawidłowe przygotowanie ciasta. Wszystkie instrukcje zawarte w przepisie znalazły się tam celowo, a jeśli zdarza Ci się bagatelizować te, które zdają się nie mieć znaczenie, to właśnie może być przyczyną powstawania zakalca. W cieście biszkoptowym może się on pojawić, jeśli zostało ono przygotowane ze składników dopiero wyjętych z lodówki, ponieważ powinny mieć one temperaturę pokojową. Z kolei w przypadku ciasta kruchego, składniki muszą być zimne, a jeśli użyjesz takich o temperaturze pokojowej, ciasto może w niektórych miejscach nie wyrosnąć. Czasami zakalec powstaje wskutek nadmiaru obciążających dodatków, takich jak soczyste owoce, bakalie czy tłuszcz albo kiedy ciasto wkładane jest do nierozgrzanego piekarnika.

Jak poradzić sobie z zakalcem?

Jeśli okazało się, że Twoje ciasto nie wyrosło w niektórych miejscach, można je jeszcze odratować. Wystarczy odkroić mokre i zbite fragmenty, resztę pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową, która zasłoni widoczne mankamenty. Zdarza się również, że całe ciasto jest zbyt mokre i zbite, ale wówczas można przygotować deser, w którym zakalec sprawdzi się doskonale. Biszkopt z taką wadą doskonale sprawdzi się w popularnym deserze tiramisu, w którym i tak będzie moczony w kawie i likierze amaretto. Jeśli jednak całe ciasto jakimś cudem po upieczeniu jest w środku surowe, nie powinno się go jeść. Surowego ciasta powinny unikać szczególnie osoby o wrażliwych żołądkach, ponieważ może ono doprowadzić do bólu brzucha i zatrucia pokarmowego.