Cukinia Tondo Chiaro di Nizza

Cukinia Tondo Chiaro di Nizza (Cucurbita) w odmianie krzaczastej to warzywo doskonałe jako konserwowe, ale również można przyrządzać je na wiele innych sposobów.

Roślina ma formę rozległego krzaka. W porównaniu do zwykłej cukinii różnią się swoim kształtem – jej owoce mają kształt i wielkość piłki tenisowej. Im częściej zrywa się owoce, tym więcej się ich zawiązuje.

Zastosowanie

Cukinia Tondo Chiaro di Nizza jest uprawiana jako warzywo jadalne. Jej owoce mogą być konserwowane w całości, smażone, grillowane, faszerowane. Zawierają wiele wartościowych składników i wyróżniają się wyśmienitym smakiem.

Uprawa

Roślinę uprawia się  rozsady. Siew należy wykonać w kwietniu do doniczek w temperaturze około 16 stopni Celsjusza. Roślinę zahartowaną można przesadzić do gruntu w drugiej połowie maja, zachowując rozstaw 80×80 centymetrów. Można także wykonać siew bezpośrednio do gruntu w połowie maja, umieszczając po kilka nasion punktowo. Siewki należy potem przerwać. Dla lepszego wzrostu zaleca się nawożenie.