Cebula Octavia

Cebula Octavia to odmiana średniowczesna, dobre plenna, daje kuliste cebule średniej wielkości o białym miąższu. Wszechstronna – doskonała zarówno do bezpośredniego użycia, jak i do przetworzenia. Jej atutem jest także wytrzymałość na dłuższe przechowywanie.

Należy do grupy cebuli zwyczajnych (Allium cepa L.). Pochodzi z Azji Środkowej – uprawiana była już w starożytnej Persji i Grecji. Jej podziemna część zawiera wiele wartościowych składników – witamin i minerałów, w tym witaminę C.

Zastosowanie

Dobra zarówno do bezpośredniego spożycia, na przykład w sałatkach i surówkach, jak i może stać się także częścią wielu dań jako smażona czy grillowana. Stosowana w przetwórstwie. Nadaje się także do dłuższego przechowywania.

Uprawa

Nasiona wysiewa się w od marca do inspektu lub bezpośrednio do gruntu od marca do końca kwietnia. Na stałe miejsce należy przesadzić ją do gruntu w maju, zachowując rozstawę około 20-30×8 centymetrów. Plonuje niezawodnie. Wymaga gleby żyznej, dobrze uprawionej, wilgotnej.