Bób Bizon

Bób Bizon to bardzo plena odmiana z dużymi nasionami – doskonałe zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do mrożenia. To zdrowy dodatek do diety.

Bób (Vicia faba L.) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych. W odmianie Bizon osiąga około 70-90 centymetrów wysokości. Tworzy strąki około 15-centymetrow wypełnione jasnozielonymi nasionami.

Zastosowanie

Powszechnie używany jako warzywo. Bób przeznaczony jest do spożycia bezpośredniego po ugotowaniu – nadaje się do wielu potraw. Może być również podany mrożeniu. Zawiera dużo białka i wartościowych minerałów i witamin.

Uprawa

Siew nasion od końca marca do połowy kwietnia bezpośrednio do gruntu. Należy zachować głębokość siewu około 4-6 centymetrów. Bób sadzi się w rzędach co 50-60 centymetrów, a także w rozstawie 10-15 centymetrów pomiędzy roślinami. Okres wegetacji wynosi około 70-75 dni. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, lekko kwaśnych lub obojętnych i na stanowiskach słonecznych. Wymaga dużo wody od momentu siewu do zawiązania się strąków.